ПОЛИТИКА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА КОЛАЧИЊА (COOKIES)

Ние („Фикосота“ ДОО, Друштво со ограничена одговорност, регистрирано во Трговскиот регистар при Агенцијата за регистрација на Република Бугарија, со единствен матичен број на субјектот (ЕМБС) 837055835, со седиште и адреса на управување: Бугарија, град Шумен, бул. „Мадара“ бр. 48) користиме колачиња или слични алатки на нашата веб-страница за да го подобриме нејзиното претставување за време на користење од ваша страна. Оваа политика објаснува како го правиме тоа и кој е вашиот избор во врска со употребата на колачиња.

ШТО ПРЕТСТАВУВААТ КОЛАЧИЊАТА?
HTTP – колаче (HTTP cookie), обично само наречено „колаче“, е пакет на информации испратени од веб-сервер до интернет прелистувач, на пример Internet Explorer, Microsoft Edge, Safari, Opera, Mozilla Firefox, Chrome или друг сличен, и потоа се враќа од прелистувачот секој пат кога тој ќе добие пристап до тој сервер.

Постојат два главни типа на колачиња – постојани и привремени или уште „сесиски“ колачиња. Постојаните колачиња се чуваат како датотека на вашиот компјутер или мобилен уред долг временски период. Некое колаче останува на вашиот уред за употреба во текот на следната сесија, а тоа (колачето) може да биде избришено во меѓувреме. Ако користите повеќе од еден прелистувач, секој од нив има посебен простор за складирање на колачиња. Привремените (сесиските) колачиња привремено се ставаат на вашиот уред кога ја посетувате нашата веб-страница, но исчезнуваат кога ќе ја затворите страницата, што значи дека тие не се постојано зачувани на вашиот уред. Колачињата не се поврзани со некое лице, туку со комбинација на уред и интернет прелистувач. Затоа, лице кое користи повеќе прелистувачи и/или уреди има посебен сет на колачиња за секоја комбинација на уред и прелистувач. Од друга страна, колачињата не прават разлика помеѓу повеќе корисници кои споделуваат ист уред и прелистувач, освен ако тие немаат различни кориснички профили.

Повеќето компании користат колачиња на нивните веб-страници за да ја подобрат употребливоста.

СО КОЈА ЦЕЛ ГИ КОРИСТИМЕ КОЛАЧИЊАТА?
Колачињата извршуваат многу различни функции. На пример, тие ни помагаат да анализираме колку добро се претставува нашата веб-страница, за да можеме да ја подобриме.

Во оваа смисла, ние може да користиме неперсонализирани информации од сесиски колачиња за статистички цели како што следува:

  • Одредување кои се најпопуларните делови на нашата веб-страница;
  • Следење на користењето на нашата веб-страница (фреквенција и време);
  • Обезбедување на анонимни информации на трети лица за да ви бидат насочени посоодветни и интересни информации;
  • Администрирање на нашата страница, вклучително и отстранување на технички проблеми;
  • Следење на интересот на корисниците за одреден производ или одредени делови или функционалности на страницата;
  • Одредување колку често вие и други корисници ја посетувате нашата веб-страница и интересот што го покажувате за нашите производи;
  • Целосно подобрување на вашата интеракција со нашата веб-страница.

КОИ ПОДАТОЦИ ГИ СОБИРАМЕ?
При користење на нашата веб-страница, можеме да ги собереме следниве типови колачиња:

• Задолжителни колачиња
Овие колачиња се строго неопходни за да може веб-страницата да ги извршува своите функции. Овие колачиња се користат за да:
• ја одредиме автентичноста на корисниците кога тие ја користат веб-страницата за да можеме да им ги претставиме нашите производи;
• можеме да ги исполниме нашите услови за користење на веб-страницата; и
• ја одржуваме безбедноста на оваа страница.

• Сесиски колачиња
Ние користиме сесиски колачиња, на пример со цел да обезбедиме поперсонализирани понуди; да ве препознаваме кога се враќате на нашата веб-страница и други.

Колачињата не можат да им наштетат на вашите датотеки и на кој било начин не влијаат на вашиот уред или на вашата работа.

• Колачиња на трети лица
Колачињата на трети лица се постават од други организации кои ние ги користиме за да ни обезбедуваат различни услуги, на пример даватели на услуги, вклучително и даватели на маркетинг услуги со цел понуди на персонализирана содржина, реклама и анализа на сообраќајот. Ова се случува преку колачињата и други веб-маркирања (“web beacons”) или посочување („тагирање“) на пиксели. Таговите на пиксели и другите веб-маркирања се мали графички слики сместени на посебни делови од нашата веб-страница кои ни овозможуваат да разбереме дали сте извршиле одредена активност.

Во овие случаи, споделените колачиња се управуваат од соодветни трети лица и не се контролираат од нас. Подолу се наведени услугите од трети лица што ги користиме, од кои некои може да бидат исклучени со помош на општите поставки на вашиот прелистувач. За други, е потребно да ги посетите соодветните веб-страници и да ги следите упатствата дадени таму. Сите тие користат различни колачиња.

Трето лице – давател на услугиЦелПовеќе информации и инструкции за исклучување
Google AnalyticsГенерирање на статистика за сообраќај на веб-страницата и изворите на сообраќајhttps://tools.google.com/dlpage/gaoptout
Facebook

Facebook pixel
Обезбедување на таргетирани информации и понуди на платформата на Facebook.Повеќе информации може да најдете тука:
https://www.facebook.com/policies/cookies/

За исклучување:
https://www.facebook.com/ads/preferences/?entry_product=ad_settings_screen

На следната адреса можете да ја најдете политиката за приватност на Facebook:
https://www.facebook.com/about/privacy

Освен горенаведените колачиња, уште колачиња од трети страни може да се користат во надворешна содржина вградена на оваа веб-страница користејќи технологии како што се iFrames, JavaScript и други. Со дозволувањето на колачиња, вие исто така прифаќате дека таквата содржина може да користи колачиња. Ние немаме контрола врз колачињата од трета лица и не сме одговорни за нив. Ве молиме погледнете ја веб-страницата на соодветната трето лице за повеќе информации.

КАКО ДА ГИ ИСКЛУЧИТЕ КОЛАЧИЊАТА?
Сите модерни прелистувачи ви дозволуваат да ги менувате поставките за колачиња. Обично можете да ги најдете овие поставки во мени „опции“ или „преференции“ на вашиот прелистувач. За да бидете свесни за овие поставки, следните линкови може да ви помогнат или можете да го користите копчето „Помош“ во менијата на вашиот прелистувач за повеќе детали:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari web and iOS.

Ако сте загрижени најповеќе за рекламните колачиња кон трети лица генерирани од огласувачите на реклами, можете да ги исклучите овде: Your Online Choices site.

Ве молиме да запомните дека ако изберете да ги сопрете колачињата, некои секции од нашата веб-страница може да не работат правилно.

ДАЛИ КОРИСТИМЕ КОЛАЧИЊА ШТО ГИ СОДРЖАТ ВАШИ ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ?
Не, колачињата што ги користиме се анонимни и не содржат никакви лични податоци.

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ
Повеќе информации за тоа како бизнисите користат колачиња се достапни на: www.allaboutcookies.org.
Дополнително, овде можете да ја најдете нашата општа Политика за заштита на податоците.

ПРОМЕНИ ВО ПОЛИТИКАТА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА КОЛАЧИЊА
Сите идни промени на Политиката за користење на колачиња ќе бидат објавени на оваа веб-страница. Сите промени стапуваат во сила веднаш, со исклучок на промените во однос на постојните корисници, за кои тие стапуваат во сила 15 дена по нивното објавување, освен ако не е поинаку наведено.

ЗА КОНТАКТИ
Ако имате какви било прашања во врска со оваа Политика за користење на колачиња, ве молиме контактирајте не преку е-пошта: privacy@ficosota.com

Оваа Политика е подготвена на 27.09.2019 година.